Beowulf är ett 1400 år gammalt epos om en geatisk hjälte som bestämt sig för att bekämpa ondska. Eposet är en borttappad pusselbit i vår svenska kulturhistoria medan islänningar och danskar, engelsmän och amerikaner väl känner till denna berättelse. Varför?

Berättelsen om hjälten Beowulf vandrade från mun till öra i södra Skandinavien på 550-talet. Man vet att det fanns ett alldeles särskilt yrke på den här tiden - Bard, en berättare eller en sorts skådespelare. Det var Barden som höll alla berättelser om hjältar, monster, troll och om stammens släkter i huvudet. På de stora festerna uppträdde Barden med sin lyra och berättade ur sitt stora förråd. Allt på vers så att folk kunde stampa takten och för att det skulle vara lätt att lära sig utantill.

 

På grund av att daner, angler, geater, wylfingar, wægmyndinger, skedelendingar och alla andra folk som fanns i Skandinavien på järnåldern började flytta runt och bosätta sig på andra platser, så följde berättelserna med och berättades där man slog sig ned. Förmodligen är det därför som någon skriver ner eposet Beowulf någonstans någon gång i England i slutet av 900-talet. Sen glömdes berättelsen bort.

Men så brinner det... år 1731 i biblioteket på Ashburnham House, som låg på Little Deans Yard i London, och någon kastar ut böcker från ett fönster och en liten bok som är skriven på läder kastas ut från sitt gömställe - det är den nedtecknade berättelsen om Beowulf! Den lilla boken blir mycket viktig eftersom den är den äldsta skrift som finns på engelska - eller -Old Anglosaxon - som språkforskarna säger. Sedan vandrar engelska språket vidare ut i världen och eftersom rötterna är de samma så har vi skandinaver väldigt lätt att lära oss , just det, engelska.

 

Beowulf utspelar sig i södra Skandinavien. Hjälten kommer seglande österifrån till Lejre, som ligger på Själland i Roskildefjorden. Där hjälper han danerna att bli av med ett gigantiskt troll som heter Grendel. Berättelsen väcker frågor kring hjältemod, ondska, ära och girighet.

Berättelser om monster, magi och gudar har funnits lika länge som mänskligheten själv. Faktiskt är det just Beowulf som inspirerat J.R.R Tolkien till hans berättelse Sagan om Ringen.

 

 

 

 

Pressröster:

 

”...Det är mycket pedagogiskt och väldigt roligt. Jag kommer hela tiden på mig själv med att tänka att detta måste vara en mellanstadielärares våta dröm. Språk, historia, geografi, samhällskunskap och musik - överallt finns trådar att plocka upp i undervisningen.”

Catarina Nitz, Katrineholmskuriren

 

”...Med underbar stilsäkerhet transformerar de sig själva till den pacifistiske hjälten Beowulf (Bivargen), det gigantiska trollet Grendel, riddare, sköna ungmör, kungar och krigare. De slår blixtsanbbt om mellan berättarrollens distans och den plötsliga inlevelsen i dramatiska situationer. Publiken får agera ljudeffekt för både susande vindar, brusande hav och tjoffande fotsteg. ”

Theresa Benér, Österlen 360°

 

 

 

Produktionsuppgifter:

 

Idé & manus: Boel Marie Larsson

Verstexter: Björn Collinder

Medverkande: Boel Marie Larsson & Ola Citron

Regi: Boel Marie Larsson

& Charlotte Elm Ravn

Scenografi: Marta Cicionesi

Foto: Mårten Hård

 

Målgrupp: Låg- och mellanstadie + familj från 7 år

Längd: 55 min

Maxpublik: 80 pers

Spelyta: 4 x 5 m

Takhöjd: 3 m

Mörkläggning: Gärna

Byggtid/rivtid: 2,5 h /1,5 h

Subventionsberättigad via Riksteatern Skåne.

 

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/648